Tips på aktiviteter med barn under föräldraledighet

Många föräldralediga tröttnar ganska snabbt på att bara gå hemma. När den allra första spädbarnstiden är förbi vill man ofta komma ut och kanske försöka hitta lite aktiviteter för barn att delta i, och kanske framförallt för att få träffa andra vuxna. Även för små barn kan det finnas en hel del att göra, och här finns några tips på var man kan leta.

Aktiviteter för små barn

Små bebisar har ofta inte något stort behov av att leka, men de kan ändå tycka att det är roligt att träffa andra bebisar. Många uppskattar också ramsor, sånglekar och liknande, även om de själva är för små för att delta i dem. Öppen förskola finns på de flesta ställen, eller inte så långt därifrån, och är en samlingsplats för barn och föräldrar. Ofta finns det speciella aktiviteter för barnen utifrån ålder. Öppna förskolan brukar vara öppet för barn mellan 0 och 6 år och kostar inget att besöka.

Även biblioteken brukar anordna sagostunder och andra barnaktiviteter, också för mindre barn. Dessa kostar inget att delta i. Dessutom finns det ju en massa böcker som man kan läsa tillsammans med sitt barn, och det finns det många fördelar med. Att läsa för sitt barn gör att barnet får ett större ordförråd, bättre tal, bättre kommunikationsförmåga, ökad koncentrationsförmåga och en massa andra positiva fördelar.

Aktiviteter för lite äldre barn

Även lite äldre barn kan tycka om att gå på öppna förskolan, som vanligtvis är öppen för barn mellan 0 och 6 år. Och att gå på biblioteket med ett lite äldre barn kan vara riktigt roligt då det ofta finns åldersanpassade aktiviteter, och att barnet dessutom förstår mycket mer av det man läser i böckerna som finns där, och själv kan vara med och bestämma vilka böcker man ska låna.

Kyrkans barntimmar är en verksamhet som finns på många orter och som är till för barn i förskoleålder. Verksamheten är i regel som en öppen förskola, och man behöver inte alls vara kristen för att komma dit, utan kan se det som en möjlighet att träffa andra barn och föräldrar. Visst kristet budskap förekommer dock i form av sångstunder och barnbön.

Museum kan många barn tycka är väldigt roligt, beroende på vilket museum man besöker förstås. Beroende på var man bor varierar utbudet av museum, men det kan ju faktiskt också vara lika roligt att ha picknick i skogen, gå till en lekpark som man inte vanligtvis brukar besöka eller kanske åka till badhuset. Ofta finns det väldigt mycket att välja på, och även många aktiviteter som inte kostar något. Att träffa andra föräldrar kan ofta ge många bra tips på saker att göra tillsammans med sitt barn.

Uppdaterad 2018-05-07 14:13