Pappans roll i barnets uppväxt

"Personen som kliver in i fadersgestalten när barnet föds till världen spelar direkt en otroligt viktig roll i barnets liv ". Så skulle jag kunna börja denna artikel, men faktum är att fadersgestalten har en viktig roll redan när bebisen utvecklas i magen.

Studier hävdar också att relationen till mamman spelar även den stor roll om du är en mycket frånvarande pappa under tiden barnet växer upp eftersom det då är genom henne du bygger en relation med barnet, men det är du ju såklart inte om du läser denna artikel.

Det uråldriga samhället har format mannen och därmed pappan till den frånvarande föräldern då det var de som förväntades dra in pengar, mat och tak över huvudet. I dagens moderna samhälle har detta tack och lov ifrågasatts och studier har gjorts på hur barnen har påverkats och påverkas utav en frånvarande pappa.

Ta på dig en konstant och underbar utmaning

Precis som rubriken avslöjar vill jag uppmana dig att ta på dig en konstant utmaning i livet. Denna kommer ständigt utmana och ibland pressa dig. Utmaningen innebär att du alltid skall vara närvarande på ditt barns resa, fysiskt och psykiskt. Under bebisens första månader i livet kan det handla om att bära bebisen ofta, sova, leka, ta hand om och prata med det - ja allt som bebisen kräver egentligen. Detta hjälper både dig och barnet till en fantastisk anknytning och uppväxt.

Vad händer med barn som växer upp utan en pappa?

Vidare i barnets uppväxt vill jag givetvis råda dig att unna er relation att vara pappaledig. Det är eller borde iallafall vara en självklarhet för pappan att vara närvarande hos bebisen under denna avgörande tid.

Det är en avgörande tid eftersom att studier har visat att barn som växer upp utan en aktiv fadersfigur kan få svårt att hitta en identitet under tonåren. Studier visar också att den uteblivna fadersgestalten kan resultera i osäkerhet, ensamhet och depression hos barnet.

Om du har svårt att motivera dig eller någon annan till något så självklart som att vara pappaledig kan man, även om det låter hårt, bortse helt ifrån pappa-barn relationen och istället bara fokusera på barnets mående nu och i framtiden.

  • Johan Karlsson